Argenta Consult - Consultancy voor uw organisatie, directie, uw team of uzelf

26 juni Accepteren 2


Mijn pleidooi vorige week om accepteren wat je niet kunt veranderen als startpunt te nemen voor keuzes waar je wel degelijk invloed op kunt hebben bezorgde mij heel wat reacties. Een aantal duimen omhoog in de social media en positief gesproken woorden en ook een paar kanttekeningen van mensen die echt niets te maken willen hebben met dit woord. Nadat ik met twee van hen contact had opgenomen om naar hun irritatie door te vragen, snapte ik dat heel goed. Want ik kreeg betekenissen te horen als ‘gelaten over je heen laten komen’, ‘pech, volgende keer beter’ en ‘joh, je kunt niet altijd geluk hebben, doe het er maar mee’. Met de onderliggende boodschap: ‘niet zeuren’.

“Heb je mijn beschrijving dan gelezen?” vroeg ik, maar daar was niemand van deze personen aan toe gekomen. Ze waren al eerder afgehaakt.

Wat nu? Op dit moment werk ik aan een plan, dat is gebaseerd op mijn ervaring en expertise als zelfstandig ondernemer met handicap, plus 20 jaar ervaring als keuze- en communicatiecoach in zakelijke organisaties. Het is gericht op het coachen van mensen met een fysieke beperking die meer regie over hun leven willen voeren, maar (op onderdelen) vastlopen in het hoe. In mijn plan heeft accepteren een prominente rol. Zoals bij een acceptgiro van de belasting: ruimte nemen om je negatieve gevoelens te delen (want die zijn er ook, dus kun je ze ook maar beter accepteren) en tegelijkertijd ruimte ervaren om te onderzoeken en creëren wat er aan de àndere kant voor jou te oogsten valt.

 

Even heb ik gedacht om van ‘accepteren’ af te stappen en een ander woord te kiezen. Toch doe ik dat niet, al zal ik ook in de toekomst nieuwsgierig in gesprek gaan over andere zienswijzen. 

Margriet juni 2015