Argenta Consult - Consultancy voor uw organisatie, directie, uw team of uzelf

20 oktober Vertrouwen


Op vertrouwen vertrouwen

 

Terwijl ik vorige week een la overhoop haalde omdat ik mijn fietssleutel niet kon vinden moest ik denken aan het coachgesprek dat ik eerder in de week had met Joost die zijn vertrouwen kwijt was. In zijn leidinggevende, zijn collega’s, de toekomst en vooral… in zichzelf. Het was langzaam verdwenen, hij wist niet eens meer precies hoe het was gebeurd. Maar toen hij bij mij zat was er niet veel meer van over. Kon ik hem alsjeblieft helpen om het weer terug te vinden?

 

Joosts wanhoop raakte me en ik zou niks liever doen dan zo snel mogelijk zijn vertrouwen terug te halen, maar waar begin je met zoeken naar iets wat weg is? Ik ben daarom vragen gaan stellen over wat er wel was. Dat wist hij zo te vertellen: frustratie en onzekerheid. Eigenlijk geen onderwerpen om met plezier bij stil te staan. Sterker, al gauw kwamen de tranen. Allengs kwam steeds meer oud verdriet naar boven. Een paar minuten kon hij niet praten door die  krachtige emotie. Ik had met hem te doen, was stille getuige van wat er met hem gebeurde. Nu is het mooie van tranen dat ze opruimen. Met elke druppel kwam een stukje verdriet mee naar buiten. En iets wat vóór je ligt is makkelijker mee om te gaan dan wat in je hoofd en hart van binnen huishoudt. Je voelt het en kunt er tegelijkertijd naar kijken zonder het weg te duwen of op te lossen. Na een paar minuten kwam er met die akelige emotie ook opeens een beetje opluchting in de tranenstroom mee. Ik ben er weer, zei hij met ’n zucht.

 

Aan het eind van ons gesprek had Joost zijn vertrouwen nog niet teruggevonden. Toch was er wel iets ten goede veranderd. Joost had ervaren, dat zijn vertrouwen er wel was, alleen kon hij het door allerlei dingen die waren gebeurd, niet vinden. Net als mijn fietssleutel wordt ook vertrouwen door niemand en niets gestolen, verstopt of kapotgemaakt. Dus als je het kwijt bent is niet de vraag of je het ooit weer terugvindt, maar wanneer. En die wetenschap gaf Joost de kracht om zijn zoektocht voort te zetten vanuit het vertrouwen dat hij het ging vinden. Ik blijf graag meezoeken en helpen om met dat vertrouwen ook zijn verdriet en frustatie een plek te geven als emoties die er mogen zijn!

 

Margriet oktober 2014