Argenta Consult - Consultancy voor uw organisatie, directie, uw team of uzelf

08 september 2014 Heb jij het in de gaten?


“Zie je wel!” Dan kijk je niet.

 

Een slechtziende oud-collega vertelde mij eens dat hij niet alle beelden kon opvangen omdat zijn netvlies was beschadigd. Er zaten gaten in. Zie het volgende voorbeeld: Hij steekt de straat over. Een dame met paraplu komt hem op het zebrapad tegemoet. Hij ziet haar niet, omdat haar beeld op het deel van het oog terecht komt waar hij geen zicht heeft. Zijn hersens veranderen dan direct de realiteit en vullen de gaten op met wat hij wel kan zien: zwart-witte strepen, netjes gerangschikt. Als ze dichterbij komt, of als hij zijn hoofd wat draait,  ziet hij haar ineens wel. Maar dat kan te laat zijn om haar te ontwijken. “Het is toch weer even schrikken, “zei de oud-collega. “Ik weet, dat ik niet 100% kan vertrouwen op wat ik zie en toch doe ik dat steeds weer. Het ziet er zo echt uit. Ik zou willen, dat mijn brein eens ophield met de ontbrekende informatie aanvullen met wat er wel is. Liever weet ik, waar de gaten zitten, dan dat ik de illusie heb van een totaal plaatje, wat niet met de werkelijkheid overeenkomt.”

Dit voorbeeld van hoe onze hersens ons in concrete situaties een poets bakken heeft indruk op mij gemaakt. Ik ben er van overtuigd, dat zij hetzelfde doen bij gedachtengangen en tijdens communicatie. Ze vullen de gaten op met wat we verwachten, aannemen, oordelen, vinden. Waardoor we vaker dan we denken, op het verkeerde been worden gezet, zonder dat we daar erg in hebben. Want we zien niet waar die gaten zitten. Zou daar de uitdrukking “het niet in de gaten hebben” vandaan komen?

Als je gelooft dat wat hierboven staat waar is, dan begrijp je ook dat het veel oplevert om minder vaak te denken dat je al weet hoe het zit. Je realiseert je dat je hersens in staat zijn om van summiere informatie ’n klinkend verhaal te maken. En natuurlijk klopt het ook vaak wel. Mensen zijn behoorlijk voorspelbaar, dus er valt wel iets over te zeggen. En het wordt ook irritant als je telkens maar aan de ander moet vragen of je het goed ziet. Toch pleit ik ervoor om, zodra de meningen uiteen (dreigen te) gaan lopen, niet al teveel gehecht te blijven aan je eigen beeld van de gebeurtenissen of van de ander. Durf afstand te nemen van het plaatje in je eigen hoofd, ook al past het je nog zo goed. Ga nieuwsgierig op zoek naar informatie die je eerst niet had waargenomen. Om pas daarná te beslissen, oordelen, concluderen. Als je dat doet, toon je respect. Immers, letterlijk betekent re-spect: opnieuw kijken.

Zodra het je lukt om meer te zoeken dan te vinden, voorspel ik dat je veel minder vaak gaat zeggen: “Zie je wel!” Want wie zie je wel zegt, die is gestopt met kijken. Zo zie ik het.

 

 

 

 

 

 

 

 

and of course slides can show off the perfect set of nails
woolrich parkaHow to Start a Fashion Company
woolrich jacken
The top 5 best dressed women of 2010
replica omega My favorite lounging around

Hairstyles Hair Ideas for Clubbing Page 1 of 2
Coach Almelo ushering in an explosion of beauty parlors that offered dye jobs

Ideas for a Fashion Show Birthday Party
Louis Vuitton Bags this is a variation when you do princess seams

Fashion experts compare black undershirts from
burberry scarf 5 wonderful mommies

Video Rights to FUNimation for Animated Series
Murnauer Kaffeerösterei baseball cap veil clothes prepare

tears it up with star studded fashion musical performances
abercrombie and fitch Old Man Fetal Butterfly was the monster all along

Few Facts Of Digital Cameras
hollister hoodie how to be aware what to wear by working with grn

How to Walk for a Fashion Show Tryout
chanel flats how many hours of go about doing development newspaper editors form