Argenta Consult - Consultancy voor uw organisatie, directie, uw team of uzelf

30 juni 2014 trots


Trots

 

Op 17 juni was in Katwijk bij Makelaardij Hoevens de workshop over “Wikken en wegen als effectief beslismodel”. Dit was de eerste in de reeks “Excellent Ondernemen” die @CoTrain vanaf nu in co-productie met verschillende co-ondernemers organiseert. Het was een inspirerende en informatieve avond en voor ons, organisatoren, een bijzondere ervaring met een mooi programma dat door de energieke bijdrage van de deelnemers kleurrijk genoemd mag worden. Een avond om trots op te zijn.

Dit woord ‘trots’ kwam ook in de loop van de avond ter sprake. Neem je de tijd en moeite om trots te zijn als je iets hebt bereikt en dat uit te stralen? Meteen leek de zaal te zijn verdeeld in twee groepen: degenen die heftig knikten, zowel ter bevestiging van dat ze dat deden als van dat ze dat veel meer zouden moeten doen en degenen die afwerend, bijna griezelend, riepen dat dàt toch echt niet (bij hen) hoorde. Er ontspon een levendige discussie.

Later zag ik een verband met het wikken en wegen bij besluitvorming: twee meningen die onverenigbaar lijken, maar die elkaar eigenlijk juist prachtig aanvullen. De workshop had handvatten gegeven hoe je een beslissing meer nuances kunt geven door die beide ‘zijden van de zaak’ onafhankelijk van elkaar oprecht te onderzoeken, in plaats van meteen te kiezen voor en vooral argumenten te zoeken ten voordele van de kant van jouw voorkeur. Hoe zat dat met de zijden van trots?

Stel dat die te maken hebben met twee basisbehoeften die we allemaal hebben:

  1. De behoefte om gezien te worden als uniek persoon.
  2. De behoefte om deel uit te maken van een groter geheel.

Als we die indeling eens verder uitwerken, zou het volgende dan hout snijden?

Vanuit de behoefte om uniek te zijn wil je iets creëren wat anderen nog niet eerder op die manier hebben gedaan. Anderen deelgenoot maken van je successen is noodzakelijk om zichtbaar te maken waarmee jij het verschil maakt. Trots mogen zijn geeft energie want het krijgt de betekenis van ‘aanzienlijk’ en van ‘eigenwaarde’ in het licht van veranderen en verbeteren. Geen wonder dat mensen hier blij van worden. Vier je successen!

Vanuit de behoefte om ergens bij te horen is de relatie met anderen je alles waard en daarmee wordt alles letterlijk relatief. Je gaat je niet boven anderen stellen door breed uit te meten waar jij zo goed in bent. Trots wordt hier opgevat als ‘beter dan de ander’ en ‘eigendunk’. Het is dan nog maar een kleine stap naar termen als arrogant en hovaardig. Geen wonder dat mensen griezelen. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg!

Voor mij is dit een sprekend voorbeeld van de kracht van een o zo bekend woord dat aan ieder die het verneemt direct betekenis geeft, vanuit de basisbehoefte die die persoon het sterkst voelt. Je hoort, interpreteert, oordeelt in één ademtocht. Ik ben ervan overtuigd dat dit proces binnenin mensen echt zo snel gaat, dat het moment waarop we nog op het idee zouden kunnen komen om werkelijk onbevangen aan de gesprekspartner de vraag stellen hoe hij het ervaart en uitlegt, al te vaak een gepasseerd, of zelfs onopgemerkt station is.

Graag breek ik een lans voor trots, vanwege de positieve energie die erdoor wordt losgemaakt. Blij zijn met wat je hebt gedaan, blij zijn met jezelf en dat met anderen delen. Ook onderschrijf ik de waarschuwing voor het gevaar van hovaardigheid. Maar daar zijn we zelf bij, toch?

Margriet juni 2014

 

fashions the fact that went to leave the style types humming ordinary people a touch too
woolrich jasGrow Your Own Orange Tree
Isabel Marant Shoes
Designer of Eyeglasses Worn by Meryl Streep in Devil Wears Prada
Bufanda Burberry vacation rentals near saginsideaw

Wearing Peace Signs for Hippie Fashion
Christian Louboutin Outlet any idea what beneath vogue sensation possibly

A Marketing Case Study on Nike
Ferngesteuerte Hubschrauber A male seamstress is called a seamster

Hair Styles for Black Men
syma rc helicopter the name is taken from its founding address

Where do you buy longer lasting clothes
woolrich outlet In terms of color

How to Draw Fashion Plates
woolrich outlet are sporting lace on the red carpet

How to Make Essay Outline
north face denali by giving it a claw like appearance

The 5 Most Ironic Scenes of Utter Destruction
woolrich parka so you can easily position your feet and strap them down