Argenta Consult - Consultancy voor uw organisatie, directie, uw team of uzelf

14 juni 2014 de groentetas


De Groentetas

 

We zitten op ons terras voor het huisje dat we op een camping in Zuid Frankrijk hebben gehuurd. Het is zonnig en 35 graden. We doen niet veel meer dan boekje lezen, water drinken en met lome blik de hagedisjes volgen die over de vlonder rennen. Insecten zoemen om ons hoofd. De muur van ons huisje is opgetrokken uit gestapelde stenen. Een paradijs voor de slanke zwarte wesp die op zoek lijkt te zijn naar een gerieflijke plek voor haar nieuwe nest. Wat een keuze aan gaten waarachter zich waarschijnlijk grotere holtes bevinden!

Een hele dag is ze links van ons in- en uitgevlogen, maar nu komt ze daar niet meer. Sinds vanochtend horen we haar gezoem aan de andere kant van de deur. Mijn boek is uit, dus ik draai mijn stoel om, hou de wesp in de gaten en ga door met het maken van mijn verhaal over wat deze ijverige engerd bezighoudt. Algauw trek ik de conclusie dat de aanwezigheid van al die mogelijke plekken om een nest te beginnen de wesp eerder dwarszit dan helpt. Hoe lang blijft ze zoeken naar het meest ideale gat? Zou er zoiets bestaan als overdosis aan keuzes? Ook voor een slanke zwarte wesp op een camping in de Cévennen?

Dat doet mij denken aan het verhaal over de groentetas. Een vriend vertelde dat hij en zijn echtgenote vroeger een hekel hadden aan koken voor hun gezin of beter, elke dag weer beslissen wat er op tafel kwam. De supermarkt met al zijn gevulde schappen en lokkende aanbiedingen maakte het hen alleen maar moeilijker om te kiezen. Ze wisten letterlijk niet waar te beginnen. Toen viel er op een dag een reclameblaadje in hun brievenbus van de plaatselijke groenteman. Wie wilde kon iedere week voor een vast bedrag een tas met groenten komen halen. Niks uitzoeken, gewoon tas ophalen en maar zien wat er in zat. Dat zijn ze gaan doen. Naast de worteltjes, tomaten en prei zat er ook vaak iets in de tas waarvan ze geen idee hadden wat het was. Soms gaf de groenteman er meteen maar een notitieblaadje bij met uitleg en een recept, maar het kwam zeker in het begin regelmatig voor dat ze er een soort knol of een ander al of niet harig ding uit visten waarbij ze elkaar vragend aankeken en vervolgens de schouders ophaalden. Geen idee. Maar ja, ze hadden het wel gekocht en dat maakte dat ze er wel iets mee moesten, vonden ze. Ze maakten er een sport van om met de groenten uit de wekelijkse tas zeer gevarieerde gerechten te maken, al of niet na een telefoontje met moeder of oma. De groentetas had hen het begin gegeven dat ze, dwalend door de supermarkt, voorheen niet hadden kunnen vinden.

Sinds ik dit verhaal heb gehoord, roep ik regelmatig ‘groentetas’. Naar mezelf of iemand anders die bij welk onderwerp ook, alsmaar alle opties openhoudt en daardoor geen centimeter vooruitkomt. De kracht van de beperking, blijkbaar een niet de onderschatten factor bij het hebben van keuzevrijheid en het komen tot mooie resultaten. Mijn goede vriend is er zelf achter gekomen. De wesp zou misschien door de druk van het voortschrijdende jaargetijde binnenkort wel een plek in de muur hebben uitgezocht als wij niet de campingeigenaar op de hoogte hadden gebracht, zodat zij maatregelen konden nemen ten gunste van de gasten na ons. Met enig gevoel van verraad aan onze zwarte slanke vriendin, dat wel. Maar ja, het worden er zo véél als je haar haar gang laat gaan. Op een gegeven moment, zo in augustus, is er aan in de hand houden geen beginnen meer aan en daarmee het eind zoek. Dat wilden we vóór zijn, vandaar.

 

Margriet juni 2014

 

 

We have a Tweet from JJ Abrams
chanel espadrillesMake a Statement in Summer 2009 with Bold Jewelry
Things to Consider When Purchasing Shoes Online
Echarpe Burberry goes out and investigates

Staying outside the fashion box with SamuRyan Clothing
Louis Vuitton Taschen but ultimately closes out the series well

Latest Fashion Style Designer Clothing at Pocket
outlet woolrich must i or needn’t i buy

H launches a unisex Fashion Against AIDS collection to help awareness
burberry sale you don get as much fur each time

The History of Lebron James
Isabel Marant Sneakers whisking constantly to incorporate

Why You Must Consider Your Body Type
valentino shoes punk inspired look

Abercrombie And Fitch Outlet Shelves Trendy Products
woolrich outlet Revenge of the Ninja

Types of Fashion Trends For Women Clothing Styles
chanel espadrilles it all comes from the same factory